General Awareness Current Affairs Rapid Fire Round 3

1. Who is the new Human Resource Development Minister?
Ans: Prakash Javadekar. His Predecessor Smriti Irani is the new Textiles Minister.

2. Which city hosted the NATO Summit in July 2016?
Ans: Warsaw. Poland capital Warsaw hosted the North Atlantic Treaty Organization (NATO) Summit in July 2016.

3. What is the name of the Program that was launched to build bridges for safe and seamless travel on National Highways?
Ans: Setu Bharatam. Prime Minister Narendra Modi launched 'Setu Bharatam' in New Delhi on March 4, 2016. The program aims at making all National Highways railway level crossing free by 2019.

4. Who was chosen for the prestigious Dadasaheb Phalke Award on March 4, 2016?
Ans: Manoj Kumar. He is the 47th recipient of India's highest film award. His original name is Hari kishan Giri Goswami.

5. Who was appointed the chairperson of the 21st Law Commission?
Ans: Justice Balbir Singh Chauhan. He was a judge of the Supreme Court from may 2009 to July 2014.

6. Who took office as the President of Myanmar on March 30, 2016?
Ans: Htin Kyaw. He is the first civilian President since the army took power in a 1962 coup.

7. Where win be the 8th annual BRICS Summit held in October 2016?
Ans: Goa. BRICS comprises five countries - Brazil, Russia, India, China and South Africa.

8. Who was named Secretary General of the Arab League?
Ans: Ahmed Aboul Gheit. He is former Foreign Minister of Egypt.

9. Who was appointed as the Chairman of Central Administrative Tribunal (CAT) in March 2016?
Ans: Justice (retd) Permod Kohli. He is a former chief justice of Sikkim High Court.

10. Who was elected President of FIFA on February 26, 2016?
Ans: Gianni Infantino. He holds dual nationality, Swiss and Italian.

11. Who was re-elected as the president of Uganda in February 2016?
Ans: Yoweri Museveni. He has been the president of Uganda since 1986.

12. Which Union minister was conferred the Skoch Lifetime Achievement award in March 2016?
Ans: M. Venkaiah Naidu. The urban Development Minister was selected for his contributions to inclusive growth and towards poverty alleviation in India.

13. Who was named the winner of the 2016 Abel Prize?
Ans: British mathematician Sir Andrew Wiles.

14. Who is the author of the book 'Stand in Guard - A year in Opposition?
Ans: Former Union Minister P. Chidambaram.

15. Who won the 2016 Global Teacher Prize?
Ans: Hanan Al Hroub. She is a Palestinian Primary school teacher.

16. Who were awarded the 2016 Dinanath Mangeshkar Prize?
Ans: Sanjay Leela Bhansali (Director) and Ranveer Singh (Actor).

17. What is the name of the Dutch football legend who passed away in March 2016?
Ans: Johan cruyff. He is regarded as one of the greatest footballers in the history. He led the Netherlands to the final of the 1974 FIFA World cup.

18. Who was selected for the Vyas Samman 2015?
Ans: Sunita Jain. Well-known Hindi scholar Sunita Jain was selected for the Vyas Samman for 2015. For her book 'Kshama'.

19. Who won the men's singles title at the Swiss Open Badminton Championship in Basel, Switzerland in March 2016?
Ans: H.S. Prannoy. He defeated Marc Zwiebler of Germany in the final.

20. What is the name of the former captain of New Zealand cricket team who passed away in march 2016?
Ans: Martin Crowe. He died of cancer at the age of 53. He is newzealand's greatest batsman. His highest Test since is 299.

21. What is the name of former LOK Sabha speaker and former Chief Minister of Meghalaya who passed away in March 2016?
Ans: P.A. Sangma. He was speaker of the LOK Sabha from 1996 to 98. He was the Chief Minister of Meghalaya from 1988 to 1990.

22. Where was the Exercise Iron Fist conducted in March 2016?
Ans: Pokhran. The Indian Air Force (IAF) conducted Exercise Iron Fist in Pokhran, Rajasthan.

23. India successfully test-fired Agni -I ballistic missile on March 14, 2016. What is its range?
Ans: 700 Km. Agni- I is indigenously built nuclear capable intermediate range ballistic missile. It is capable of hitting a target 700 kilometers away.

24. In which European city 34 people were killed in terrorist attacks on March 22, 2016?
Ans: Brussels (Belgium)

25. Which historic city was recaptured by the Syrian Army from Islamic State (IS) terror group on March 26, 2016?
Ans: Palmyra. It is an ancient world Heritage site located in Syria.

26. Which country topped the World Happiness Index 2016?
Ans: Denmark. As per the World Happiness Report 2016, India was ranked 118th out of 156 countries. Burundi is the least happy nation.

27. In March 2016, Barack Obama became the first U.S. President to visit which Country in 88 years?
Ans: Cuba. Calvin Coolidge was the last U.S. President to visit Cuba in 1928.

28. With which country did India sign a memorandum of understanding (MOU) for construction of six nuclear reactors in Jaitapur in March 2016?
Ans: France. Jaitapur is in Maharashtra.

29. Where was the first ever make in India week organised in February 2016?
Ans: Mumbai

30. What is the name of the IndoIndonesia Joint training exercise held in March 2016?
Ans: Garuda Shakti. It was held in Magelang, Indonesia.

31. What is Sundarbans Maithri?
Ans: It is the joint exercise between the Border Security Force (BSF) and the Border Guard Bangladesh (BGB). It was conducted in March 2016.

32. Which Indian businessman was conferred the knight of the Legion of Honor award by Frame in March 2016?
Ans: Anand Mahindra. He is the chairman and managing director of Mahindra and Mahindra Group.

33. Who is the only India to feature in Fortune magazine's 'World's 50 Greatest Leaders' in March 2016?
Ans: Arvind Kejriwal. The Delhi Chief Minister was ranked 42nd. The list is topped by Jeff Bezos, Amazon CEO.

34. Who become the first Indian athlete to win a Gold Medal in the Asian 20 km Race walk championships in March 2016?
Ans: Gurmeet Singh. This championship was held in Nomi, Japan.

Grab Daily Updates by Subscribing here. Enter your email address

Please check your INBOX for Confirmatin Link

No comments:

Post a Comment