English Cloze Test Topic With Practice Examples Explanation

Hi everyone, Today I found some "Important Points on How to Solve Cloze Test". I shared these Points to remember (with Examples Explanation) while attempting the Cloze Test carefully so that you can add more marks to your Scores in written tests. So read and implement the below points.
  • This question tests students' word power as well as his understanding abilities.
  • Read the passage first to get the general idea of the passage. Then start filling the blanks.
  • If any blank is confusing, move to the next blank. There you find a clue for the preceding blank.
  • Make a note of the tense in which the paragraph is written.
  • Check and find out which of the words do not fit based on the grammatical structure.
  • Check and find out which of the words do not fit based on their meanings.
  • Find out the right word based on the common usage.
  • Identify the preposition which follows the blank. It often helps you find the correct word.
  • Look for the collocations i.e. "pairs of words which often go together".
  • Make sure that the words you fill are not only consistent with the individual blanks, but also consistent with the context of the entire passage.
See these Examples with Explanation:
Example - 1:
Directions (1-10): In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered. Against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.
On one occasion during this tour the situation was rather __(1)__. We expected our host to contribute £6, but he __(2)__ to give anything more than £3. If we had accepted that amount from him, others would have followed __(3)__ and our collections would have been spoiled. It was a late hour of the night, and we were all hungry. __(4)__ how could we dine without having first obtained the amount we were __(5)__ on getting?
All persuasion was useless. The host seemed to be adamant. Other merchants in the town reasoned with him, and we all sat up __(6)__ the night, he as well as we determined not to budge one inch. Most of my coworkers were burning with __(7)__ but they contained themselves. At last, when day was already __(8)__ the host yielded, paid down £6 and feasted us. This happened at Tongaat, but the __(9)__ of incident was felt as far as Stanger on the North Coast and Charlestown in the interior. It also hastened our work of __(10)__.

1. 1) easy
2) good
3) difficult
4) fruitful
5) jovial

2. 1) refused
2) rejected
3) denied
4) defied
5) decried

3. 1) about
2) suit
3) action
4) course
5) stand

4. 1) Because
2) But
3) Because of
4) Lest
5) But for

5. 1) accepted
2) given
3) assigned
4) bent
5) expected

6. 1) throughout
2) during
3) for
4) off
5) into

7. 1) warmth
2) hatred
3) joy
4) ambition
5) rage

8. 1) approaching
2) blooming
3) rising
4) entering
5) breaking

9. 1) happening
2) occurrence
3) story
4) repercussion
5) way

10. 1) donate
2) collection
3) hilarity
4) sacrifice
5) giving

Answers with Explanations:
1. As per general usage "rather" is used when the idea is negative or unpleasant. Ans: 3
2. Refuse - to say that you will not do something that someone has asked you to do Reject - to refuse to accept something. Deny - to say that something is not true
Defy - to refuse to obey
Decry - to strongly criticize someone or something publicly.
Hence "refused" is the correct choice. Ans: 1
3. "Follow suit" is an idiomatic usage which means, "to behave in the way that somebody else has just behaved". Ans: 2
4. "But" is used to introduce a word that contrasts with what was said before. Ans: 2
5. The preposition after the blank gives clue to the answer. Ans: 4
6. "Throughout" means during the whole period of time. Ans: 1
7. "Burning with rage" means "a feeling of violent anger that is difficult to control". Ans: 5
8. The day "breaks" Ans: 5
9. "Repercussion" means "the consequence of some action". Ans: 4
10. The whole paragraph talks about "collection". Ans: 2

Example - 2:
Directions (11-20): In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered. Against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case:
Dr. Edward Everett Hale is one of my very oldest __(11)__. I have known him __(12)__ I was eight,
and my love for him has __(13)__ with my years. His wise, tender sympathy has been the support of Miss Sullivan and me in times of __(14)__ and sorrow, and his strong hand has helped us over many rough places; and what he has done for us he has done for thousands of those who __(15)__ difficult tasks to accomplish. He has filled the old skins of dogma with the new wine of love and __(16)__ men what it is to believe, live and be free. __(17)__ he has taught we have seen beautifully expressed in his own life − love of country, kindness to the least of his brethren, and a sincere desire to live upward and onward. He has__(18)__ a prophet and an inspirer of men, and a mighty doer of the Word, the friend of all his race − God bless him! I have already written of my first meeting with Dr. Alexander Graham Bell. __(19)__ then I have spent many happy days with him at Washington and at his beautiful home in the heart of Cape Breton Island. I have spent many delightful hours listening to what he had to tell me about his experiments, and helping him __(20)__ kites by means of which he expects to discover the laws that shall govern the future airship.

11. 1) associate
2) friend
3) bosom
4) companion
5) friends

12. 1) from
2) since
3) for
4) during
5) then

13. 1) increased
2) decreased
3) cropped up
4) declined
5) raised

14. 1) joy
2) trial
3) happiness
4) glow
5) peace

15. 1) has
2) have
3) had
4) suffered
5) felt

16. 1) advised
2) display
3) shone
4) showed
5) shown

17. 1) How
2) Which
3) When
4) What
5) That

18. 1) proved
2) established
3) had
4) being
5) been

19. 1) And
2) From
3) Since
4) But
5) Before

20. 1) fly
2) flow
3) flying
4) soar
5) rise

Answers with Explanations:
11. "one of" always followed by a plural noun. Ans: 5
12. As a conjunction "since" it used with the present perfect, past perfect or simple present in the main clause to mean "continuously from then up to the present" Ans: 2
13. Here "love getting increased" while "years getting added". Ans: 1
14. One gives support to others in times of trials (problems) Ans: 2
15. The verb that follows the relative pronoun "who" should be in agreement with the preceding noun of the relative pronoun "those". So "have" is the correct answer. Ans: 2
16. Here, "shown" is the correct answer. Ans: 5
17. He has taught "what?" The answer is "What". Ans: 4
18. "Been" is used to mean "to remain in a place or position" Ans: 5
19. "Since then" is used to mean "from a time in the past". Ans: 3
20. The verb "help" receives plain infinite after it. "fly" is the correct answer. Ans: 1

Grab Daily Updates by Subscribing here. Enter your email address

Please check your INBOX for Confirmatin Link

1 comment: