Numerical Aptitude Practice Session for Competitive Exams

Directions (1-5): Approximation
1. 63.9872 x 9449.8780 ÷ 243.0034 = (?)^2
a) 2489
b) 2500
c) 50
d) 45
e) 150

2. 5237.897 - 6629.010 + 7153.999 - 2205.102 = ?
a) 6340
b) 4688
c) 5240
d) 3558
e) 6290

3. 4985.0346 ÷ 215.987 - 3768.112 ÷ 206.868 = ?
a) 8
b) 5
c) 18
d) 11
e) 15

4. 956240 = ?
a) 979
b) 864
c) 1009
d) 647
e) 783

5. 459% of 849.947 + 266% of 6284.012- 1486.002 = ?
a) 20330
b) 12640
c) 15000
d) 22160
e) 19130

6. If the cost price of 15 articles is equal to the selling price of 12 articles, then find the gain percent. a) 20%
b) 80%
c) 26%
d) 25%
e) None of these

7. The area of a square is two-thirds of a rectangle whose dimension is 30 m x 20 m. person makes 10 rounds of the square every day. How much distance does he cover in one week?
a) 0.56 km
b) 5.6 km
c) 56 km
d) 0.056 km
e) None of these

8. If the rates of working of Mayank and Mayur are in the ratio of 5 : 4, find the ratio of the number of days taken to finish the work by Mayur and Mayank.
a) 5:4
b) 4:5
c) 9:4
d) Data inadequate
e) None of these

9. One-fifth of one-third of a number is 3. Find the number.
a) 30
b) 54
c) 60
d) 45
e) None of these

10. The difference between the compound interest and the simple interest on Rs 4500 for 2 years is Rs 7.20. Find the rate.
a) 2%
b) 3%
c) 4%
d) Data inadequate
e) None of these



Answers:
  1. C
  2. D
  3. B
  4. A
  5. E
  6. D
  7. B
  8. A
  9. D
  10. C

Grab Daily Updates by Subscribing here. Enter your email address

Please check your INBOX for Confirmatin Link

No comments:

Post a Comment