Reasoning Circular Seating Arrangement Computer Bits (High Level)

There are eight persons namely P, Q, R, S, T, U, V and W sitting around a circular table, facing the centre but not necessarily in the same order. Each of them is from a different profession, i.e., Accountant, Singer, Business man, Scientist, Cook, Doctor, Engineer and Professor. R and T are immediate neighbours of each other. Neither R nor T is an immediate neighbour of either Q or Doctor. Engineer sits second to the right of S, who is neither Doctor nor Cook.
U sits second to the right of Doctor. Cook is an immediate neighbour of Doctor. Two people sit between Cook and Q. V and Scientists are immediate neighbours of each other. Q is not Scientist. Only one person sits between R and Accountant. W sits third to the left of Business man. Singer sits second to the left of Professor.

1. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and thus form a group. Which is the one that does not belong to that group?
A) V-COOK
B) R- SINGER
C) W-DOCTOR
D) S-ACCOUNTANT
E) P-ENGINEER

2. Who is third to the left of Scientist?
A) P
B) S
C) W
D) Q
E) None of these

3. Which of the following pairs of persons has first person sitting immediate right of the 2nd person?
A) WV
B) QP
C) TR
D) VU
E) PW

4. Which of the following persons is a Professor?
A) Q
B) S
C) R
D) W
E) T

5. In which of the following combinations is the third person sitting in between the first and the second person?
A) PWV
B) VUR
C) RTS
D) SQP
E) QWP


Computer Knowledge:(6-10)
6.What component of .NET includes services used to support web services?
A) Platform
B) Framework
C) Visual Studio
D) System
E) Mother board

7. Which of the following is not one of the four primary focuses of e-government?
A) G2G
B) G2B
C) IG2B
D) IG2G
E) IG2I

8. The most common addressing techniques employed by a CPU is ___
A) Immediate
B) Direct
C) Indirect
D) Register
E) All of the above

9. The idea of MFC document architecture was created by:
A) Microsoft
B) Oracle
C) Xerox
D) IBM
E) Java

10. What is the name of the display feature that highlights are of the screen which requires operator attention?
A) Pixel
B) Reverse video
C) Touch screen
D) Cursor
E) Image

Answers:

  1. B
  2. A
  3. C
  4. A
  5. E
  6. B
  7. C
  8. E
  9. C
  10. B

Explanation:(1-5)

Grab Daily Updates by Subscribing here. Enter your email address

Please check your INBOX for Confirmatin Link

40 comments:

  1. please explain for this seaating arrangement
    please

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Fahad,
      I have given tips here
      http://www.dreamjobadda.com/2014/11/reasoning-seating-arrangement-shortcuts-tips-examples.html

      If you still got doubts then leave a comment here...

      Delete
  2. i didnt get this question please can u provide the solution step by step

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi reet,
      I will update this soon to clear your doubt

      Delete
  3. Much guesses required.. Like first r and t then doctor and q.. Good problem

    ReplyDelete
    Replies
    1. There are no guesses to this problem...will explain u the solution

      Delete
  4. This Arrangement seems too abstract. I guess we need some more info on this. Can you publish the explanation ASAP.

    ReplyDelete
  5. will give the solution for this problem

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Angel,Stephen,
      I will post explanation pic in an hour please check back again

      Delete
  6. Initial:
    Draw a circle with eight empty boxes. And name the empty boxes as 1,2,3,4,5,6,7 and 8 ( I am naming them in numbers in anti-clockwise direction just to explain where to place the persons; as I cant draw the circle for each step).

    Note: Draw the solution in a paper for each step, otherwise understanding the answer will be difficult

    Step 1:
    From the question, we can place two persons rightaway, that is Doctor and U.
    Q: U sits second to the right of Doctor.
    Put Doctor in box 1. (doctor can be placed in any box; but to start, I place him in box 1)
    Now U sits second to the right of Doctor,
    So, U sits in box 3.

    Step 2:
    Q: Cook is an immediate neighbor of Doctor. Two people sit between Cook and Q. R and T are immediate neighbours. Neither R nor T is an immediate neighbor of either Q or doctor.

    So Cook can sit in box 8 or 2 (cook immediate neighbour of doctor).
    If we place cook in box 8, Q must sit in 5 or 3 (as two people must sit between Cook and Q).
    Q cant sit in 3 (already U is in 3)
    If we put Q in 5, only box to put R and T as immediate neighbors would be box 6 and 7. But neither R nor T is an immediate neighbor of Q. So Q cant sit in box 5.
    Hence, Cook sits in box 2.

    Now again, try to place Q. (two people sit between cook and Q)
    So Q can sit in box 5 or 7.
    If we put Q in 5, only box to put R and T as immediate neighbors would be box (6 and 7) or box (7 and 8). But neither R nor T is an immediate neighbor of Q and Doctor. We cant put R and T in 6 and 7 because Q is in 5. And we cant put R ant T in 7 and 8 as Doctor is in 1.
    Hence, Q sits in box 7. Now R or T must sit in 5 or 4. (we will solve it later; but mark boxes 5 and 4 for R and T)

    Step 3:
    Q: Engineer sits second to the right of S, who is neither Doctor nor cook.
    Now we will try to sit S.
    Solution found till now , Q in box 7, U in box 3 , R or T in box 5 or 4
    Doctor in box 1 and Cook in box 2.
    S is not Doctor nor cook, Hence S can sit in 6 or 8.
    Engineer must sit second to the right of S, if we put S in 8, then we see second to its right(box 2) is already the cook.
    Hence, S sits in box 6. Now Engineer sits in box 8

    Step 4:
    Q: V and Scientists are immediate neighbors of each other. Q is not scientist.
    Solution found till now, Q in box 7, U in box 3 , R or T in box 5 or 4, S in box 6
    Doctor in box 1, Cook in box 2, Engineer in box 8.
    V can sit in 8 or 1 or 2.
    V can’t sit in box 8. Because its immediate neighbours are doctor and Q (but Q is not scientist)
    V can’t sit in box 1. Because its immediate neighbours are doctor and cook.
    Hence, V sits in box 2 and is a cook; his immediate neighbor U in box 3 is a Scientist.

    Step 5:
    Q: W sits third to the left of business man
    Solution found till now, Q – box 7, S – box 6, V- box 2,U-box 3 , R or T in box 5 or 4

    Only boxes with no person is box 1 and 8. Hence, W can be in 1 or 8.
    W can’t be in box 8, as U who is the scientist is in box 3.( W must be third to the left of businessman.)
    Hence, W sits in box 1 and Businessman sits in box 4.

    Step 6:
    Q:Singer sits second to the left of Professor.

    Now, boxes with no professions are box 5,6 and 7

    Professor can’t sit in box 5, as second to its left would be U the scientist.
    Professor can’t sit in box 6, as second to its left would be Businessman.
    Hence Professor sits in box 7 and Singer sits in box 5.

    Step 7:
    Q:Only one person sits between R and Accountant.
    Only box with no profession is box 6.
    Hence Accountant sits in box 6 and R sits in box 4 (as one person must sit between R and Accountant).
    As R sits in box 4, we now know T sits in box 5.

    Step 8:
    Only box with no person is box 8. We have placed all other persons.
    Hence P sits in box 8.

    Final Solution
    Box – Person – Profession
    1 – W – Doctor
    2 – V – Cook
    3 – U – Scientist
    4 – R – Businessman
    5 – T – Singer
    6 – S – Accountant
    7 – Q – Professor
    8 – P -Engineer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wow Angel...
      Thanks alot for your effort..._/\_
      You are the first who gave an explanation for the doubt raised by another aspirant...
      My request is to please keep up the good work and All the very Best to you also
      Thanks again...

      Delete
    2. It's my pleasure ! Thank You :)

      Delete
    3. Tip: Marking the Left and Right for each person box with small notations "L" and "R", will be very easy to solve the problem. As we dont have to think of left & right everytime in our mind.

      Delete
    4. Wat an explanation :) Thanxx a lot :)

      Delete
    5. thank u .i became a fan of u for your explanation . please explain tricks for input output and coding decoding.

      Delete
    6. Really good question...and a lot of thanks to Angel for such an amazing explanation. Thanks again.

      Delete
    7. EXCELLENT I AM UR BIGGEST FAN OF U FROM NOW AND THEN

      Delete
    8. Thank you for the explanation

      Delete
    9. gr8 explanation...thnx

      Delete
  7. mam plz provide the material of family based blood relation chapter

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi,
      You mean blood relations concept?
      If it is follow the below link
      http://www.dreamjobadda.com/2014/11/reasoning-blood-relations-topic-explained-examples.html

      Delete
  8. Hello Sir.

    This is very good notes for reaoning...

    ReplyDelete
  9. hello angel stephen very nice explination
    but why did'nt you start this problem using R&T first.why you've used doctot and u statement first. please clear my doubt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Harsha,
      I started with Doctor and U, because many other statements in the question had relations to doctor and U.

      In this question you can the relations are:
      U-doctor; cook-doctor;cook-Q;Q not scientist; R and T-Q or Doctor; Engineer-not a cook or doctor

      Hence started with Doctor;

      Always read the question completely at first. You will be able to spot atleast two persons related to many others. and thats where you start.

      Delete
    2. very good explanation...pls keep on ur good work...

      Delete
  10. question is good for practise but such a high level is not tested in either CLERK OR PO exam. Frequently tested - 2 people faces centre, rest face outside or double arrangement with profession (but not very high level)

    ReplyDelete
  11. awesome explanation thanks a lot

    ReplyDelete
  12. Hi,
    dreamjob Adda plz explain this question step by step..

    ReplyDelete
  13. Guys solve these kindof q in linear method..it s so easy..and practise a lot

    ReplyDelete
  14. P, Q, R, S, T, V, X and Y are seated in a straight line facing North. P sits fourth to the left of V. V sits either sixth from the left end of the line or fourth from the right end of the line. S sits second to the right of R. R is not an immediate neighbour of V. T and Q are immediate neighbours of each other but neither T nor Q sits at extreme ends of the line. Only one person sits between T and X. X does not sit at the extreme end of the line.
    can any one pls explain me???????????

    ReplyDelete
  15. Thank you very much Angel Stephen..
    After this i got some idea and confident to solve seating arrangement..
    kindly post like this high level seating arrangements.
    while solving seating ,puzzle in exam i got very nervous..

    ReplyDelete
  16. Six Persons Arjun, Ajay, Aman, Abhay, Abhinav and Alok
    live in a building on floors 1 to 6. Each of them studies
    different subjects as English, Biology, Civics, Accounts,
    Hindi and History but not in this particular order. Each of
    them likes a different cartoon amongst Popeye, Power-puff
    Girls, Tom & Jerry, Duck Tales, Scooby Doo and Dexter but
    not in this order.
    Person who studies Civics & Accounts have at least one
    person between them. Abhinav and Alok aren’t adjacent to
    each other. The one who lives on 2nd floor studies Biology
    and likes Scooby Doo. There is exactly one person between
    one who likes Dexter and the one who likes Popeye. One,
    who studies Hindi, likes Duck Tales. Ajay likes to watch
    Power-puff Girls & lives on 5th floor. There are exactly two
    people between one who studies History & one who
    studies Hindi. And, three people live between Aman and
    Abhinav. Aman likes Tom & Jerry and lives on top floor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Name / floor / subj / cartoon
      aman / 6 eng tom and jeery
      Ajay / 5/ civil or acc / power puff
      alok/ 4/ hindi / duck tales
      arjun or abhay/3/ civil or acc / dex or popy
      abhinav / 2 / bio / scooby doo
      arjun or abhay/ 1 / history / dex or popeye

      Delete